Po
tajlandzku je się widelcem i łyżką. Wszystkie potrawy podzielone
są na małe kawałeczki - „na jeden kęs” - tak że nóż do
niczego nie jest potrzebny. Widelcem nakłada się ów kęs na łyżkę,
a następnie za jej pomocą podaje się jedzenie do ust.
Podstawą kuchni
jest ryż. Tajlandczycy przygotowują go na wiele sposób i w wielu
formach – kleistych lub sypki. Spożywają go na śniadanie w
formie zupy mlecznej i wieczorem jako dodatek do dania głównego,
jedzą go właściwie cały dzień. Także w formie makaronu
ryżowego.
- Masaman Neua - wołowina w curry
- Pad Tai – smażony makaron
- Khao Pad – smażony ryż
- Rosół drobiowy z mlekiem kokosowym
- Mięso mielone z miętą
- Pikantna sałatka z zielonej papai
Kuchnia
ekstremalna:
W kuchni
tajskiej są też specjały przyprawiające o zawrót głowy
przeciętnego Europejczyka – kurze embriony sprzedawane w różnych
stadiach rozwoju – od „prawie jajka” do „prawie kurczaka” ,
zupa z kurzych łapek czy kurze dupki na patyku , czy o zgrozo
smażone karaluchy, wnętrzności wieprzowe albo nalewki z węży i
robaków. Znajdziemy też bary owadów - prasowane koniki polne,
chrząszcze, larwy i jajka mrówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz