sobota, 23 czerwca 2012

Tajlandia - kuchnia


Po tajlandzku je się widelcem i łyżką. Wszystkie potrawy podzielone są na małe kawałeczki - „na jeden kęs” - tak że nóż do niczego nie jest potrzebny. Widelcem nakłada się ów kęs na łyżkę, a następnie za jej pomocą podaje się jedzenie do ust. 


Podstawą kuchni jest ryż. Tajlandczycy przygotowują go na wiele sposób i w wielu formach – kleistych lub sypki. Spożywają go na śniadanie w formie zupy mlecznej i wieczorem jako dodatek do dania głównego, jedzą go właściwie cały dzień. Także w formie makaronu ryżowego.


Typowe tajskie potrawy to :
  • Masaman Neua - wołowina w curry
  • Pad Tai – smażony makaron
  • Khao Pad – smażony ryż
  • Rosół drobiowy z mlekiem kokosowym
  • Mięso mielone z miętą
  • Pikantna sałatka z zielonej papai

Kuchnia ekstremalna:
W kuchni tajskiej są też specjały przyprawiające o zawrót głowy przeciętnego Europejczyka – kurze embriony sprzedawane w różnych stadiach rozwoju – od „prawie jajka” do „prawie kurczaka” , zupa z kurzych łapek czy kurze dupki na patyku , czy o zgrozo smażone karaluchy, wnętrzności wieprzowe albo nalewki z węży i robaków. Znajdziemy też bary owadów - prasowane koniki polne, chrząszcze, larwy i jajka mrówek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz