Przypominamy o naszym konkursie!
Mamy do rozdania kwietniowy numer magazynu "Poznaj Świat"!
Żeby wygrać, wystarczy odpowiedzieć na pytanie związane z krajem, po którym się ostatnio włóczyliśmy, czyli z Kostaryką.
Pytanie konkursowe brzmi:
Jakim gatunkiem jest jaszczurka nazywana "jaszczurką Jezusa Chrystusa"?
Na odpowiedzi czekamy na naszym mailu: wloczegawielka@gmail.com
Polecam oglądać od 0:47 :)
piątek, 13 kwietnia 2012
Kostaryka - muzyka
Sonámbulo
Psicotropical - Chusma Funk - jazzujące rytmy z motywem z Różowej Pantery!
13 Millas de Libertad - Galan Skunk
Los
Cuchillos - El Hombre Lobo - zespół, który ma naprawdę ciekawe tytuły piosenek, m. in. : El
Monstruo de la Laguna, Lobotomía, Muertos Vivientes, Nena Zombie ;)...
Kostaryka - kuchnia
Kuchnia cechuje się ogromną różnorodnością i nie uległa wpływom z innych krajów. Wiele z dań pochodzi od rdzennych mieszkańców Kostaryki - Indian.
Najciekawsze według nas dania (a jest z czego wybierać!):
Najciekawsze według nas dania (a jest z czego wybierać!):
Ackee
- Małe, gąbczaste, różowe, rosnące w kiściach owoce. Po
gotowaniu przypominają w smaku jajecznicę. Mają trującą
skorupkę.
Bacalao
con papas - Solony dorsz z ziemniakami. Jest tradycyjną potrawą
świąt wielkanocnych.
Casado
- Bardzo popularny posiłek. W tłumaczeniu jego nazwa oznacza
"żonatego mężczyznę". Niektórzy uważają go za
serwowaną podczas lunchu odmianę gallo pinto. Składa się z ryżu,
czarnej fasoli, pieczonych bananów, mięsa (kurczaka lub ryby) oraz
sałatki z marchewek i kapusty. Niekiedy uzupełnieniem są jajka i
owoce awokado. Jada się go na śniadania lub podczas lunchu. Serwują
go kostarykańskie restauracyjki, popularnie zwane sodas.
Ceviche
- Przystawka. Owoce morza marynowane w lemonie, cebuli, czosnku,
liściach kolendry i czerwonym pieprzu. W ich skład mogą wchodzić
również: pokrojona w kostkę surowa okonio-podobna corvina,
krewetki i rozmaite skorupiaki. Podawane są z sokiem z cytryny lub
oliwą z oliwek. Po przyrządzeniu potrawa musi odstać 12 godzin.
Chicharrones
- Potrawa weekendowa. Flaczki lub dobrze usmażona skóra świni
z warstwą tłuszczu podawane z tortillą i kawałkami cytryny.
Przypominają skwarki. Mogą być serwowane na gorąco lub zimno.
Chicharrones często gniecione są z kukurydzianą mąką na
ciasteczka. Bardzo popularne w miejscowości Puriscal.
Guiso
de Cambute - Gulasz z muszli.
Kozioł
w przyprawie korzennej
Mazamorra
- Pudding kukurydziany. Obrana kukurydza jest przepuszczona przez
maszynkę do mięsa. Następnie umieszczana na cienkiej gazie.
Przesączony z niej sok mieszany jest z cynamonem, brązowym cukrem i
goździkami. Po odstaniu dodaje się do niego kawałki biszkoptu.
Palmito
- Marynowane w occie wnętrze młodych pędów palmy pejibaye. Bardzo
bogate w składniki odżywcze. Jedzone są także na surowo lub w
formie gotowanej. Przyrządza się je do sałatek. Podawane są z
ryżem na którym położony jest roztopiony ser.
Sopa
de Mondongo - Zupa z flaczków, wieprzowych kopyt i warzyw
(marchewka, kapusta, ajote, ziemniaki, plantany).
więcej na: http://www.kostaryka.org/
Kostaryka - ciekawostki
- Costa Rica, czyli „bogate wybrzeże”, nazwał je tak Krzysztof Kolumb, który spodziewał się tu odkryć legendarną krainę złota,
- "Ticos" zowią się mieszkańcy Kostaryki,
- Kostaryka nazywana jest "Szwajcarią Ameryki Łacińskiej", ze względu na podobny górski krajobraz a także z powodu szeroko rozwiniętych tradycji demokratycznych, stabilności politycznej i ekonomicznej. Potwierdzeniem prestiżu Kostaryki jest obecność w niej siedzib międzynarodowych organizacji praw człowieka.
- w Kostaryce jest najwyższy standard życia w Ameryce Środkowej
- pierwsze państwo na świecie, które zlikwidowało armię
- przeznaczają rekordowy procent budżetu na oświatę
- posiadają największą bezludną wyspę świata
- z jednego ze szczytów, jako jedynego w Ameryce, możliwa jest jednoczesna obserwacja Morza Karaibskiego i Pacyfiku!
-
Święto narodowe obchodzone jest 15 września, w rocznicę uzyskania przez Kostarykę niepodległości. O godzinie 18-tej wszyscy mieszkańcy śpiewają hymn, bez względu na to czym się przed chwilą zajmowali czy gdzie byli!
Subskrybuj:
Posty (Atom)