piątek, 13 kwietnia 2012

Konkurs!

Przypominamy o naszym konkursie!
Mamy do rozdania kwietniowy numer magazynu "Poznaj Świat"!

Żeby wygrać, wystarczy odpowiedzieć na pytanie związane z krajem, po którym się ostatnio włóczyliśmy, czyli z Kostaryką.

Pytanie konkursowe brzmi:
Jakim gatunkiem jest jaszczurka nazywana "jaszczurką Jezusa Chrystusa"?
Na odpowiedzi czekamy na naszym mailu: wloczegawielka@gmail.com

Polecam oglądać od 0:47 :)

Kostaryka - muzyka

Sonámbulo Psicotropical - Chusma Funkjazzujące rytmy z motywem z Różowej Pantery!

13 Millas de Libertad - Galan Skunk

Los Cuchillos - El Hombre Lobo zespół, który ma naprawdę ciekawe tytuły piosenek, m. in. : El Monstruo de la Laguna, Lobotomía, Muertos Vivientes, Nena Zombie ;)...
 



Kostaryka - kuchnia

Kuchnia cechuje się ogromną różnorodnością i nie uległa wpływom z innych krajów. Wiele z dań pochodzi od rdzennych mieszkańców Kostaryki - Indian.


Najciekawsze według nas dania (a jest z czego wybierać!):

Ackee - Małe, gąbczaste, różowe, rosnące w kiściach owoce. Po gotowaniu przypominają w smaku jajecznicę. Mają trującą skorupkę.

Bacalao con papas - Solony dorsz z ziemniakami. Jest tradycyjną potrawą świąt wielkanocnych.

Casado - Bardzo popularny posiłek. W tłumaczeniu jego nazwa oznacza "żonatego mężczyznę". Niektórzy uważają go za serwowaną podczas lunchu odmianę gallo pinto. Składa się z ryżu, czarnej fasoli, pieczonych bananów, mięsa (kurczaka lub ryby) oraz sałatki z marchewek i kapusty. Niekiedy uzupełnieniem są jajka i owoce awokado. Jada się go na śniadania lub podczas lunchu. Serwują go kostarykańskie restauracyjki, popularnie zwane sodas.

Ceviche - Przystawka. Owoce morza marynowane w lemonie, cebuli, czosnku, liściach kolendry i czerwonym pieprzu. W ich skład mogą wchodzić również: pokrojona w kostkę surowa okonio-podobna corvina, krewetki i rozmaite skorupiaki. Podawane są z sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Po przyrządzeniu potrawa musi odstać 12 godzin.

Chicharrones - Potrawa weekendowa. Flaczki lub dobrze usmażona skóra świni z warstwą tłuszczu podawane z tortillą i kawałkami cytryny. Przypominają skwarki. Mogą być serwowane na gorąco lub zimno. Chicharrones często gniecione są z kukurydzianą mąką na ciasteczka. Bardzo popularne w miejscowości Puriscal.

Guiso de Cambute - Gulasz z muszli.

Kozioł w przyprawie korzennej

Mazamorra - Pudding kukurydziany. Obrana kukurydza jest przepuszczona przez maszynkę do mięsa. Następnie umieszczana na cienkiej gazie. Przesączony z niej sok mieszany jest z cynamonem, brązowym cukrem i goździkami. Po odstaniu dodaje się do niego kawałki biszkoptu.

Palmito - Marynowane w occie wnętrze młodych pędów palmy pejibaye. Bardzo bogate w składniki odżywcze. Jedzone są także na surowo lub w formie gotowanej. Przyrządza się je do sałatek. Podawane są z ryżem na którym położony jest roztopiony ser.

Sopa de Mondongo - Zupa z flaczków, wieprzowych kopyt i warzyw (marchewka, kapusta, ajote, ziemniaki, plantany).

Kostaryka - ciekawostki


  • Costa Rica, czyli „bogate wybrzeże”, nazwał je tak Krzysztof Kolumb, który spodziewał się tu odkryć legendarną krainę złota,
  • "Ticos" zowią się mieszkańcy Kostaryki,
  • Kostaryka nazywana jest "Szwajcarią Ameryki Łacińskiej", ze względu na podobny górski krajobraz a także z powodu szeroko rozwiniętych tradycji demokratycznych, stabilności politycznej i ekonomicznej. Potwierdzeniem prestiżu Kostaryki jest obecność w niej siedzib międzynarodowych organizacji praw człowieka.
  • w Kostaryce jest najwyższy standard życia w Ameryce Środkowej
  • pierwsze państwo na świecie, które zlikwidowało armię
  • przeznaczają rekordowy procent budżetu na oświatę
  • posiadają największą bezludną wyspę świata
  • z jednego ze szczytów, jako jedynego w Ameryce, możliwa jest jednoczesna obserwacja Morza Karaibskiego i Pacyfiku!
  • Święto narodowe obchodzone jest 15 września, w rocznicę uzyskania przez Kostarykę niepodległości. O godzinie 18-tej wszyscy mieszkańcy śpiewają hymn, bez względu na to czym się przed chwilą zajmowali czy gdzie byli!