W kuchni indonezyjskiej istnieje zróżnicowanie regionalne, widoczne są wpływy kuchni arabskiej, indyjskiej i chińskiej.
Kuchnie
indonezyjskie, słynące z bogactwa aromatycznych miejscowych
przypraw, opierają się głównie na ryżu, z dodatkiem mięsa,
ryb i owoców morza. Do
jedzenia używa się najczęściej kombinacji łyżki (trzymanej w
prawej ręce) i widelca (w lewej).
Nasi
goreng - smażony ryż, jest to tradycyjne danie kuchni
malajskiej i indonezyjskiej składające się z ugotowanego i
wystudzonego ryżu, który następnie smaży się z dodatkiem
cebuli i przypraw. Pozostałe składniki to słodki soso
sojowy - kecap manis, pokrojony omlet,
warzywa, mięso, sambal, chrupki smażony
makaron, rozmaite sosy i dipy. Potrawę mocno
przyprawia się lokalnymi korzeniami.
Sambal – sos chili, podawany jako uzupełnienie
dania. Jest dosyć gęsty a do jego przyrządzenia używa się
rozmaitych gatunków tej ostrej papryczki.
Satay -
kawałki lub plastry kurczaka, jagnięciny, wołowiny,
ryby lub innego mięsa nadziewa się na cienkie patyczki bambusowe
i grilluje nad ogniskiem. Podaje się z ostrymi sosami.
Otok-otok
- jest typową potrawą kuchni azjatyckiej, rodzaj
pikantnych klopsów rybnych, swój wyjątkowy aromat zawdzięczają mleczku kokosowemu i dodatkom. Klopsy zawijane są w
liście bananowca i pieczone.
Gado-gado - jest mieszanką
surowych i podgotowanych warzyw, podawanych z sosem z orzechów
arachidowych i chipsami krewetkowymi. Zwykle przygotowywane
jest z ziemniaków, kiełków fasoli mung, marchewki,
sałaty lodowej, ogórków lub innych.
Najbardziej
rozpowszechnionymi na wyspie owocami są banany, jadane są w formie
ciasteczek, cukierków, drożdżówek z bananowym
nadzieniem a nawet smażone w plastrach - pisang goreng.