niedziela, 11 marca 2012

Kanada - kuchnia


Typowo kanadyjskie potrawy to :

  • ostrygi, małże przegrzebki ze smażonymi pędami paproci oraz jadalnymi wodorostami,
  • homary gotowane z grilla,
  • języki i szczęki dorsza,
  • pasztet z foczej płetwy
  • calgary beef bash - peklowana wołowina z duszoną fasolką i frytkami,
  • Wędzony karibu
  • pudding au chomeur (dosł. “deser bezrobotnego”) – rodzaj ciasta z karmelem
  • Syrop klonowy – symbol państwa. Naturalny syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu. Nie zawiera konserwantów, jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy), nie zawiera konserwantów i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. Jest przy tym znacznie mniej kaloryczny niż cukier i miód. Ma bursztynową barwę, gęstą konsystencję i słodki, lekko przydymiony smak. Używa się go do przyprawiania różnych deserów, oraz do polewania najpopularniejszego śniadania w Kanadzie i USA - pancakes, czyli połączenia naleśników z polskimi racuchami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz