piątek, 16 marca 2012

Indonezja - kuchnia


W kuchni indonezyjskiej istnieje zróżnicowanie regionalne, widoczne są wpływy kuchni arabskiej, indyjskiej i chińskiej.
Kuchnie indonezyjskie, słynące z bogactwa aromatycznych miejscowych przypraw, opierają się głównie na ryżu, z dodatkiem mięsa, ryb i owoców morza. Do jedzenia używa się najczęściej kombinacji łyżki (trzymanej w prawej ręce) i widelca (w lewej).

Nasi goreng - smażony ryż,‭ ‬jest to tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej składające się z ugotowanego i wystudzonego ryżu,‭ ‬który następnie smaży się z dodatkiem cebuli i przypraw.‭ ‬Pozostałe składniki to słodki soso sojowy‭ ‬-‭ ‬kecap manis,‭ ‬pokrojony omlet,‭ ‬warzywa,‭ ‬mięso,‭ ‬sambal,‭ ‬chrupki smażony makaron, rozmaite sosy i dipy.‭ ‬Potrawę mocno przyprawia się lokalnymi korzeniami.

Sambal – sos chili,‭ ‬podawany jako uzupełnienie dania.‭ ‬Jest dosyć gęsty a do jego przyrządzenia używa się rozmaitych gatunków tej ostrej papryczki.‭ ‬

Satay ‭- ‬kawałki lub plastry kurczaka,‭ ‬jagnięciny,‭ ‬wołowiny,‭ ‬ryby lub innego mięsa nadziewa się na cienkie patyczki bambusowe i grilluje nad ogniskiem.‭ ‬Podaje się z ostrymi sosami.

Otok-otok - jest typową potrawą kuchni azjatyckiej,‭ rodzaj pikantnych klopsów rybnych,‭ ‬swój wyjątkowy aromat zawdzięczają mleczku kokosowemu i dodatkom.‭ ‬Klopsy zawijane są w liście bananowca i pieczone.‭ 

Gado-gado - jest mieszanką surowych i podgotowanych warzyw,‭ ‬podawanych z sosem z orzechów arachidowych i chipsami krewetkowymi.‭ ‬Zwykle przygotowywane jest z ziemniaków,‭ ‬kiełków fasoli mung,‭ ‬marchewki,‭ ‬sałaty lodowej,‭ ‬ogórków lub innych.

Najbardziej rozpowszechnionymi na wyspie owocami są banany, jadane są w formie ciasteczek,‭ ‬cukierków,‭ ‬drożdżówek z bananowym nadzieniem a nawet smażone w plastrach‭ ‬-‭ ‬pisang goreng.‭ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz