piątek, 13 kwietnia 2012

Kostaryka - kuchnia

Kuchnia cechuje się ogromną różnorodnością i nie uległa wpływom z innych krajów. Wiele z dań pochodzi od rdzennych mieszkańców Kostaryki - Indian.


Najciekawsze według nas dania (a jest z czego wybierać!):

Ackee - Małe, gąbczaste, różowe, rosnące w kiściach owoce. Po gotowaniu przypominają w smaku jajecznicę. Mają trującą skorupkę.

Bacalao con papas - Solony dorsz z ziemniakami. Jest tradycyjną potrawą świąt wielkanocnych.

Casado - Bardzo popularny posiłek. W tłumaczeniu jego nazwa oznacza "żonatego mężczyznę". Niektórzy uważają go za serwowaną podczas lunchu odmianę gallo pinto. Składa się z ryżu, czarnej fasoli, pieczonych bananów, mięsa (kurczaka lub ryby) oraz sałatki z marchewek i kapusty. Niekiedy uzupełnieniem są jajka i owoce awokado. Jada się go na śniadania lub podczas lunchu. Serwują go kostarykańskie restauracyjki, popularnie zwane sodas.

Ceviche - Przystawka. Owoce morza marynowane w lemonie, cebuli, czosnku, liściach kolendry i czerwonym pieprzu. W ich skład mogą wchodzić również: pokrojona w kostkę surowa okonio-podobna corvina, krewetki i rozmaite skorupiaki. Podawane są z sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Po przyrządzeniu potrawa musi odstać 12 godzin.

Chicharrones - Potrawa weekendowa. Flaczki lub dobrze usmażona skóra świni z warstwą tłuszczu podawane z tortillą i kawałkami cytryny. Przypominają skwarki. Mogą być serwowane na gorąco lub zimno. Chicharrones często gniecione są z kukurydzianą mąką na ciasteczka. Bardzo popularne w miejscowości Puriscal.

Guiso de Cambute - Gulasz z muszli.

Kozioł w przyprawie korzennej

Mazamorra - Pudding kukurydziany. Obrana kukurydza jest przepuszczona przez maszynkę do mięsa. Następnie umieszczana na cienkiej gazie. Przesączony z niej sok mieszany jest z cynamonem, brązowym cukrem i goździkami. Po odstaniu dodaje się do niego kawałki biszkoptu.

Palmito - Marynowane w occie wnętrze młodych pędów palmy pejibaye. Bardzo bogate w składniki odżywcze. Jedzone są także na surowo lub w formie gotowanej. Przyrządza się je do sałatek. Podawane są z ryżem na którym położony jest roztopiony ser.

Sopa de Mondongo - Zupa z flaczków, wieprzowych kopyt i warzyw (marchewka, kapusta, ajote, ziemniaki, plantany).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz