Najciekawsze według nas dania (a jest z czego wybierać!):
Ackee
- Małe, gąbczaste, różowe, rosnące w kiściach owoce. Po
gotowaniu przypominają w smaku jajecznicę. Mają trującą
skorupkę.
Bacalao
con papas - Solony dorsz z ziemniakami. Jest tradycyjną potrawą
świąt wielkanocnych.
Casado
- Bardzo popularny posiłek. W tłumaczeniu jego nazwa oznacza
"żonatego mężczyznę". Niektórzy uważają go za
serwowaną podczas lunchu odmianę gallo pinto. Składa się z ryżu,
czarnej fasoli, pieczonych bananów, mięsa (kurczaka lub ryby) oraz
sałatki z marchewek i kapusty. Niekiedy uzupełnieniem są jajka i
owoce awokado. Jada się go na śniadania lub podczas lunchu. Serwują
go kostarykańskie restauracyjki, popularnie zwane sodas.
Ceviche
- Przystawka. Owoce morza marynowane w lemonie, cebuli, czosnku,
liściach kolendry i czerwonym pieprzu. W ich skład mogą wchodzić
również: pokrojona w kostkę surowa okonio-podobna corvina,
krewetki i rozmaite skorupiaki. Podawane są z sokiem z cytryny lub
oliwą z oliwek. Po przyrządzeniu potrawa musi odstać 12 godzin.
Chicharrones
- Potrawa weekendowa. Flaczki lub dobrze usmażona skóra świni
z warstwą tłuszczu podawane z tortillą i kawałkami cytryny.
Przypominają skwarki. Mogą być serwowane na gorąco lub zimno.
Chicharrones często gniecione są z kukurydzianą mąką na
ciasteczka. Bardzo popularne w miejscowości Puriscal.
Guiso
de Cambute - Gulasz z muszli.
Kozioł
w przyprawie korzennej
Mazamorra
- Pudding kukurydziany. Obrana kukurydza jest przepuszczona przez
maszynkę do mięsa. Następnie umieszczana na cienkiej gazie.
Przesączony z niej sok mieszany jest z cynamonem, brązowym cukrem i
goździkami. Po odstaniu dodaje się do niego kawałki biszkoptu.
Palmito
- Marynowane w occie wnętrze młodych pędów palmy pejibaye. Bardzo
bogate w składniki odżywcze. Jedzone są także na surowo lub w
formie gotowanej. Przyrządza się je do sałatek. Podawane są z
ryżem na którym położony jest roztopiony ser.
Sopa
de Mondongo - Zupa z flaczków, wieprzowych kopyt i warzyw
(marchewka, kapusta, ajote, ziemniaki, plantany).
więcej na: http://www.kostaryka.org/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz