Rosja - kuchnia
- W Rosji nie słodzi się herbaty cukrem. Tradycyjna herbata z samowara słodzona jest konfiturą. Jeśli to nie wystarcza, bierze się gródki cukru do ust i popija gorącym naparem.
- Najlepsze proporcje dla wódki tzn.: 40% spirytusu i 60% wody, wymyślił rosyjski uczony Dmitrij Iwanowicz Mendelejew
- Wróżenie z pierogów: W czasie noworocznego posiłku każdy z domowników bierze jeden pieróg. Jeśli wybierze ten, w którym ukryta jest moneta, oznacza to, iż nowy rok będzie niezwykle bogaty. Słodki oznacza dobry i pełen miłości rok, słony – problemy i łzy. Jeśli domownik otrzyma zwykły pierożek, nic nowego go w nadchodzącym roku nie czeka.
- Kwas chlebowy - chłodzący napój musujący przyrządzany z osłodzonej wody, chleba razowego, drożdży, cukru, mąki i innych dodatków, np. owoców, miodu. Napój bogaty jest w witaminy B1 oraz E, korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Stwierdzono także, iż picie kwasu zapobiega wielu chorobom (np. grypie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz