Najciekawszą rzeczą, którą wyczytałyśmy, jest stwierdzenie, iż specjałem na lwowskich ulicach są hot-dogi z
oryginalną, pikantną, marynowaną marchewką. Czy ktoś nam może to potwierdzić :)?
Przekąski:
Na Ukrainie dużo popularniejszą od chipsów przekąską są rozmaite suszone stworzenia morskie. Można spróbować anchois, krewetek, kalmarów, ośmiornicy i innych rozmaitych rybek. Nawet w bardzo nowoczesnym kinie, w którym sprzedają popcorn, nie należy się dziwić, gdy poczuje się ostry zapach ryby.
Kutia:
Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „kokkos”
oznaczającego ziarno. Nazwa ta związana jest z podstawowym
składnikiem, jaki stanowi ziarno pszenicy. Tradycyjnie kutię podaje
się z okazji świąt Bożego Narodzenia a stanowi ona jedno z
dwunastu tradycyjnych dań wigilijnych. Kutię przygotowuje się też
z okazji Dziadów i na stypy.
Musi być ona we właściwy sposób przygotowana,
namoczona i gotowana przez wiele godzin. Do pszenicy dodaje się tez
specjalne dodatki. Jednym z nich jest tradycyjny mak, którego nie
może zabraknąć w wigilijnej wieczerzy. Mak symbolizuje bogactwo,
mrowie pieniędzy, podobnie jak sama pszenica, która jest jednym z
najszlachetniejszych zbóż, a jednocześnie symbolem dostatku. Jako
wigilijna potrawa kutia musi być tez wzbogacona cukrem i
bakaliami. Tradycyjnie dodawano zamiast cukru miód lub słód. W
niektórych regionach do kutii dodaje się także mleko lub
śmietanę oraz inne dodatki zależnie od dostępności i upodobań,
większość z nich jest tradycyjnie dodawana do ciast, czyli są to
kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa, cytrynowa itp.
Z napojów należy wymienić kwas chlebowy, czyli „napój” otrzymywany przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą, na Ukrainie podawany jest z jagodami czy dodatkiem soku brzozowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz