piątek, 11 stycznia 2013

Malta - kuchnia


Ze względu na położenie w centralnej części Morza Śródziemnego wyspa stanowiła naturalny pomost między Europą i Afryką. Dlatego spotyka się tu wiele tradycji kulinarnych.

W restauracji można zamówić dania z makaronu – spuściznę po Włochach, zaś po Brytyjczykach zostały steki i ryba z frytkami.

Wpływy afrykańskie, dokładniej arabskie, odnajdziemy natomiast w smażonym w głębokim tłuszczu ciastku mqaret ze słodkim nadzieniem z daktyli.



Fenek
, tak mówią tu na królika, należy do ulubionych dań Maltańczyków. Królik pieczony. Królik smażony. Królik duszony, z dodatkiem cebuli, ziół i wina. Wybrałem wersję mniej tradycyjną. Delikatne mięso i sos z gorzkiej czekolady znakomicie się dopełniały.
Fenek biz-Zalza – potrawka z królika z dodatkiem cebuli, ziół i wina.



Soppa tal-armla – zupa jarzynowa podawana z kozim serem

Najbardziej charakterystyczny napój to Kinnie – maltańska wersja coca-coli, z pomarańczową goryczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz