sobota, 21 kwietnia 2012

Węgry - kuchnia


Gulasz i leczo to najbardziej znane węgierskie potrawy. Ale co jeszcze może nam zaoferować węgierska kuchnia?

Papryka, papryka i jeszcze raz papryka! 
Na Węgrzech istnieje ponad 1000 jej odmian. Twierdzi się, że najostrzejsza papryka węgierska jest 100 razy mocniejsza niż papryczka chili.
Istnieje również powiedzenie, które mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek najpierw stawia na stole słoik z papryką a dopiero potem zastanawia się co do niej dodać.
Wbrew powszechnej opinii, we współczesnej kuchni węgierskiej, króluje papryka łagodna, a potrawy węgierskie nie są zwykle tak ostre, jak powiadają ;)

Halaszle - zupa rybaków (odpowiednik naszej zupy rybnej ), ryby słodkowodne pochodzące np. z jeziora Balaton, głównie karpie, sandacz, fagosz i czeczuga.

Kluski -  mnóstwo odmian klusek i kluseczeki – galuszki (lane kluski) , tsipekti (coś w rodzaju polskich zacierek) i tarhonye (kluski z bardzo ścisłego ciasta w kształcie kuleczek wielkości grochu)

Gesztenye puree– purée z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną

Wino!
Na Węgrzech są aż 22 regiony winiarskie.
Jednym z popularniejszych jest wino z TokajuOd niepamiętnych czasów tokajskie wino jest uważane za napój o niezwykłych właściwościach: odnawia siły witalne, wygładza skórę, orzeźwia ciało i ducha oraz (co chyba oczywiste;)) jest cudownym środkiem niosącym zapomnienie.
Natomiast nazwę czerwonego wina Egri Bikavér można przetłumaczyć, jako Egerska Bycza Krew. W 1997 roku spisano zasady produkcji tego wina w Kodeksie Byczej Krwi, by upamiętnić kilkusetletnią recepturę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz