piątek, 15 lutego 2013

Wenezuela - kuchnia

Charakterystyczną dla Wenezueli potrawą jest hallaca. To tradycyjne danie głównie przygotowywane na Boże Narodzenie. Składa się ono z nadzienia różnych rodzajów duszonego mięsa lub ryby i dodatków (np. rodzynek, oliwek, sera) zawiniętych w kukurydziane placki. Gotuje się je w wodzie, owinięte w liście bananowca. Hallacas podaje się zwykle z szynką i pieczywem.


Według jednej z hipotez, hellaca wywodzi się od niewolników, którzy przygotowywali w liściach bananowca resztki pozostające z posiłku panów, według innej natomiast wywodzi się od meksykańskich tamales, które zostało być może zmodyfikowane przez afrykańskich niewolników przebywających w Wenezueli. Jest daniem wymagającym długiego przygotowania, trwającego nawet kilka dni.


Arepa – placki, uważa się je za narodową specjalność. Są to płaskie placki kukurydziane, które się piecze, grilluje, bądź też lekko podsmaża. Arepa jedzona jest jako samodzielna przekąska lub też faszeruje się ją fasolą, warzywami i serem.

Typowo wenezuelskim produktem spożywczym jest też regionalna odmiana banana, zwana plantanem. W Ameryce Południowej wykorzystuje się owoce w trzech fazach dojrzewania:
Verde, czyli zielone, są twarde i używa się ich do wyrabiania pierogów. 
Pintón są żółte i słodkie, a na ich skórkach znaleźć można czarne plamki - to owoce świetnie smakują po lekkim obsmażeniu. 
Plantany pasado są czarne, bardzo miękkie i słodkie. Opieka się je na ruszcie lub miksuje i podaje na deser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz