Kuchnia norweska słynie z prostych, ale pożywnych potraw. W kuchni tej główną rolę odgrywają ryby: dorsze, łososie, pstrągi oraz śledzie przygotowywane na wiele sposobów (wędzone, solone, smażone, suszone), a także owoce morza.
Tørrfisk - suszony na słońcu, na drewnianych rusztowaniach dorsz - mówi się, iż ryba ta po przyrządzeniu jest niezwykle aromatyczna, ciekawe jaki to aromat...
Kuchnia norweska słynie także z mało znanych na świecie przysmaków mięsnych z baraniny, reniferów, wielorybów czy fok.
Kuchnia norweska słynie także z mało znanych na świecie przysmaków mięsnych z baraniny, reniferów, wielorybów czy fok.
Får i kål - baranina w kapuście;
Reinsdyrstek - kotlet z renifera;
Kuchnia norweska to także różnorodność serów, do najpopularniejszych należą:
Jarlsberg - łagodny, o orzechowym smaku i zwartej strukturze;
Gjetost - ser kozi, o zwartej strukturze i słodkawym smaku, barwiony karmelem;
Nokkelost - produkowany z odtłuszczonego mleka, mocno przyprawiany;
Pultost - wytwarzany z serwatki, karmelizowany, o słodkim smaku i zapachu.
Wprawdzie gotowana w całości głowa owcy kojarzy się zazwyczaj z kuchnią środkowoazjatycką, także i w Norwegii uchodzi za przysmak, głównie w rolniczym regionie Jæren. Dla norweskiego smakosza potrawa smalahove to prawdziwa uczta. Cenione są uszy, a zwłaszcza - podobnie jak u Mongołów i Kazachów - oczy.
W kuchni norweskiej do dziś zachowały się odwieczne potrawy rolników i rybaków. W sobotę na obiad podaje się zwykle naleśniki lub kaszę na mleku, zaś w niedzielę pieczeń, zrazy lub gotowaną rybę.
Pultost - wytwarzany z serwatki, karmelizowany, o słodkim smaku i zapachu.
Wprawdzie gotowana w całości głowa owcy kojarzy się zazwyczaj z kuchnią środkowoazjatycką, także i w Norwegii uchodzi za przysmak, głównie w rolniczym regionie Jæren. Dla norweskiego smakosza potrawa smalahove to prawdziwa uczta. Cenione są uszy, a zwłaszcza - podobnie jak u Mongołów i Kazachów - oczy.
W kuchni norweskiej do dziś zachowały się odwieczne potrawy rolników i rybaków. W sobotę na obiad podaje się zwykle naleśniki lub kaszę na mleku, zaś w niedzielę pieczeń, zrazy lub gotowaną rybę.
W menu norwegów swoistym fenomenem są parówki, które spożywa się z wszystkim (z naleśnikami, ziemniakami, mięsem), pod każdą postacią (pieczone, grillowane, gotowane) i o każdej porze dnia (lunch, śniadanie, obiad, kolacja).
W Norwegii bardzo popularna jest wódka destylowana Aquavit wytwarzana z ziemniaka lub zboża, a doprawiana kolendrą, kminkiem, cynamonem, goździkami i koprem włoskim. Charakterystyczne jest także grzane wino Glögg, przyprawiane goździkami, laskami cynamonu i cukrem.
W Norwegii bardzo popularna jest wódka destylowana Aquavit wytwarzana z ziemniaka lub zboża, a doprawiana kolendrą, kminkiem, cynamonem, goździkami i koprem włoskim. Charakterystyczne jest także grzane wino Glögg, przyprawiane goździkami, laskami cynamonu i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz