wtorek, 28 lutego 2012

Filipiny - kuchnia

  • przede wszystkim owoce morza, ryby i ryż,
  • dania z gotowanych owoców i warzyw (kokosy, banany, pomidory, marchewka, taro czy yam – odmiana słodkiego ziemniaka) oraz mięsa,
  • potrawom najczęściej towarzyszą smakowite sosy np. sojowy, octowy, limetkowy, krewetkowy, rybny,
  • Lechon - pieczone w całości prosię,
  • adobo - drób lub wieprzowina faszerowana czosnkiem, sosem sojowym i octem,
  • longganisa - słodko-ostra kiełbasa,
  • kare kare - ogon wołowy w sosie z orzeszków ziemnych, 
  • sinigang - wieprzowina, ryby lub krewetki w sosie tamaryndowym,
  • tuba - wino palmowe
  • cicieroni - prażona świńska skóra, którą podjada się zamias chipsów,
  • pasta z krewetek,
  • podobno Filipińczycy przygotowują najlepszą zupę rybną na świecie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz