- przede wszystkim owoce morza, ryby i ryż,
- dania z gotowanych owoców i warzyw (kokosy, banany, pomidory, marchewka, taro czy yam – odmiana słodkiego ziemniaka) oraz mięsa,
- potrawom najczęściej towarzyszą smakowite sosy np. sojowy, octowy, limetkowy, krewetkowy, rybny,
- Lechon - pieczone w całości prosię,
- adobo - drób lub wieprzowina faszerowana czosnkiem, sosem sojowym i octem,
- longganisa - słodko-ostra kiełbasa,
- kare kare - ogon wołowy w sosie z orzeszków ziemnych,
- sinigang - wieprzowina, ryby lub krewetki w sosie tamaryndowym,
- tuba - wino palmowe
- cicieroni - prażona świńska skóra, którą podjada się zamias chipsów,
- pasta z krewetek,
- podobno Filipińczycy przygotowują najlepszą zupę rybną na świecie!
wtorek, 28 lutego 2012
Filipiny - kuchnia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz