Posiłek składa się z 2-3
dań. Popularne są soczewica, ryż, marynaty, jogurt i sosy. Posiłek
kończą orzechy, świeże lub suszone owoce albo nasiona i orzeszki
mocno przyprawione oraz napar z korzeni ułatwiający trawienie.
Wszystko podawane jest na dużych okrągłych tacach (thal) lub na małych (thali). Na
tacach tych ustawia się miseczki (katoris) z potrawami mięsnymi,
warzywnymi, raitą, chutney, z sałatkami i deserami. Pośrodku tacy
stawia się miseczkę z ryżem lub chlebkami. Każdy nabiera sobie
potrawy w odpowiadającej mu, dowolnej kolejności. Indusi jedząc u
siebie w domu nie używają sztućców, jedzenie nabierają palcami.
W
gościnie nie wchodzimy do kuchni , nie zbliżamy się do paleniska,
a posiłek nakładam nam gospodarz.
Ryż
- gotowany na około 30 różnych sposobów
Herbata
- legenda przypisuje początki
picia herbaty buddyjskiemu mnichowi, który postanowił
przez 7 lat medytować nie mrużąc oka. Gdy do końca kontemplacji
został mu jeden dzień, zaczęły zamykać mu się powieki. Asceta
zerwał więc kilka liści z drzewa, pod którym się znajdował i
zaczął je żuć, dzięki czemu miało go opuścić zmęczenie.
Alkohol
- jest zakazany, a piwo powszechnie jest uważane za zło wcielone...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz