piątek, 24 lutego 2012

Indie - kuchnia


Posiłek składa się z 2-3 dań. Popularne są soczewica, ryż, marynaty, jogurt i sosy. Posiłek kończą orzechy, świeże lub suszone owoce albo nasiona i orzeszki mocno przyprawione oraz napar z korzeni ułatwiający trawienie.
Wszystko podawane jest na dużych okrągłych tacach (thal) lub na małych (thali). Na tacach tych ustawia się miseczki (katoris) z potrawami mięsnymi, warzywnymi, raitą, chutney, z sałatkami i deserami. Pośrodku tacy stawia się miseczkę z ryżem lub chlebkami. Każdy nabiera sobie potrawy w odpowiadającej mu, dowolnej kolejności. Indusi jedząc u siebie w domu nie używają sztućców, jedzenie nabierają palcami.

W gościnie nie wchodzimy do kuchni , nie zbliżamy się do paleniska, a posiłek nakładam nam gospodarz.

Ryż - gotowany na około 30 różnych sposobów

Herbata - legenda przypisuje początki picia herbaty buddyjskiemu mnichowi, który postanowił przez 7 lat medytować nie mrużąc oka. Gdy do końca kontemplacji został mu jeden dzień, zaczęły zamykać mu się powieki. Asceta zerwał więc kilka liści z drzewa, pod którym się znajdował i zaczął je żuć, dzięki czemu miało go opuścić zmęczenie.

Alkohol - jest zakazany, a piwo  powszechnie jest uważane za zło wcielone...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz