środa, 22 lutego 2012

Meksyk - kuchnia

Do typowo meksykańskich dań i napitków zaliczamy :

tortillas – kukurydziany naleśnik Przyrządzane na rozmaite sposoby i nadziewane różnorodnym farszem przeobrażają się w buritto, enchilady, taco czy chrupiące nachos,

buritto – białą tortilla z mięsem, fasolą i serem,

chorizo - kiełbasa z wieprzowiny z dodatkiem czosnku i czerwonego chili,

empanada -faszerowane ciasto owocowe,

salsa - sos z pomidorów, cebuli i papryczki chili,

mole poblano - ciemny i gęsty sos z suchej papryczki chili, orzechowców, nasion, przypraw, kakao i innych składników,

guacamole - sos z awokado,

tequila – wódka z agawy,

likier kawowy,
likier kukurydziany,


Mezcal - alkohol z agawy, charakterystyczny ze względu na znajdującego się na dnie butelki robaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz