Podstawą
kuchni jest ryż, którego znaczenie jest tak wielkie, że słowo "gohan" (czyli gotowany ryż) znaczy tyle samo co "posiłek".
Ryby
(także na surowo), owoce morza, w tym wodorosty,a także warzywa.
Japończycy wysoko cenią sobie herbatę, mają osobną ceremonię herbaty, czyli sado, która jest rytuałem przygotowywania i picia herbaty.
W poszczególnych miesiącach spożywa się potrawy sezonowe. Ciekawsze propozycje:
- w styczniu kałamarnice i glony Wakami
- w marcu pędy bambusa
- w kwietniu młode węgorze i sardynki
- w maju ogórki
- w sierpniu szpinak i marchewka
- we wrześniu bakłażany oraz kasztany
- w listopadzie węgorz morski, suszone wiórki tykwy oraz fasola azuki
- w grudniu karasie.
Posiłek:
Składa się on z pięciu elementów. Są to: miska ryżu, miska zupy (stanowią one elementy obowiązkowe) oraz trzy potrawy, z których każda została wybrana z innej grupy dań.
Po
lewej stronie powinna stać miseczka z ryżem, po prawej z zupą. Pałeczki
leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do
innych talerzy sięga się pałeczkami.
Przed rozpoczęciem jedzenia,
w momencie otrzymywania dań, mówi się po japońsku: "Itadakimasu",
a "Gochisō-sama deshita" dziękując po spożyciu posiłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz