piątek, 24 lutego 2012

Japonia - kuchnia


Podstawą kuchni jest ryż, którego znaczenie jest tak wielkie, że słowo "gohan" (czyli gotowany ryż) znaczy tyle samo co "posiłek".
Ryby (także na surowo), owoce morza, w tym wodorosty,a także warzywa.

Japończycy wysoko cenią sobie herbatę, mają osobną ceremonię herbaty, czyli sado, która jest rytuałem przygotowywania i picia herbaty.

W poszczególnych miesiącach spożywa się potrawy sezonowe. Ciekawsze propozycje:
  • w styczniu kałamarnice i glony Wakami
  • w marcu pędy bambusa
  • w kwietniu młode węgorze i sardynki
  • w maju ogórki
  • w sierpniu szpinak i marchewka
  • we wrześniu bakłażany oraz kasztany
  • w listopadzie węgorz morski, suszone wiórki tykwy oraz fasola azuki
  • w grudniu karasie.


Posiłek:
Składa się on z pięciu elementów. Są to: miska ryżu, miska zupy (stanowią one elementy obowiązkowe) oraz trzy potrawy, z których każda została wybrana z innej grupy dań.
Po lewej stronie powinna stać miseczka z ryżem, po prawej z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami.

Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie otrzymywania dań, mówi się po japońsku: "Itadakimasu", a "Gochisō-sama deshita" dziękując po spożyciu posiłku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz