poniedziałek, 14 maja 2012

Panama - kuchnia


Opiera się na hiszpańskiej tradycji kulinarnej pomieszanej z wpływami karaibskiej nuty smakowej. W typowym panamskim menu odnajdziemy bogactwo morza w postaci świeżych ryb i królewskich krewetek. Częstym dodatkiem są lokalne warzywa, czyli maniok i tykwa a także banan, kokos i mango. Typowa potrawa zawiera zazwyczaj mięso, ryż i fasolę z warzywami.
  • smażone kukurydziane tortille z jajkiem i smażonym mięsem je się na śniadanie;
  • yuca frita – smażone korzenie manioku towarzyszące wielu daniom jak frytki;
  • Na trzy sposoby przyrządza się banana zwyczajnego:
    patacones - smażone, zielone banany (na słono);
    maduros – dojrzałe smażone banany (lekko słodkie);
    tajadas – pieczony banan z cynamonem;
  • Najczęściej pije się piwo (Panama Cerveza, Balboa, Atlas i Soberana).
  • Panama seco – likier destylowany ze sfermentowanej trzciny cukrowej zmieszany z mlekiem.
  • Kawa - panamska kawa jest podobno znakomita;
  • Koktajl z bananów i mango:SKŁADNIKI: 2 i pół szklanki kawałków mango, pół szklanki jogurtu waniliowego, 1 szklanka chudego mleka, pół banana, 2 łyżki soku z limonki lub cytryny. 
  • Sernik z białą czekoladą i mangoPo przepis odsyłam na wspaniały kucharski blog:
    http://grumko.blox.pl/2010/09/1522-Sernik-z-bial-czekolad-i-mango.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz