sobota, 10 marca 2012

Argentyna - kuchnia

Jak Argentyna to Yerba mate! Argentyńczycy są niemal uzależnieni od tego naparu i często piją nawet 4 litry dziennie! Nieustannie, bez przerwy, yerba mate cały dzień. Nawet na stacjach benzynowych są specjalne dystrybutory z wodą o temperaturze 80 stopni, żeby móc sobie zaparzyć yerba mate.

Yerba mate - wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, przygotowane do robienia naparu. Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia, a następnie wykonuje się szereg czynności mających na celu odpowiednie ułożenie zmielonych liści i łodyżek. W tym celu naczynie przykrywa się dłonią i odwraca do góry dnem, a następnie parę razy potrząsa. Kolejnym krokiem jest delikatne odwrócenie w pozycję wyjściową tak, aby susz zgrupował się po jednej stronie naczynka, tworząc skos. Po odpowiednim przygotowaniu naczynia można umieścić w nim bombillę – metalową rurkę (słomkę) zakończoną filtrem (sitkiem lub sprężynką), często posrebrzaną lub pozłacaną. Następuje zalanie wodą. Musi być to koniecznie woda ostudzona (65-80 °C). Aby otrzymać ostudzony wrzątek należy odczekać po zagotowaniu wody 10 minut, nie krócej. Dobrym sprawdzianem pozwalającym ocenić temperaturę wody jest włożenie palca do ostudzonej wody. Woda jest za gorąca, jeśli wywołuje ból. Pierwsze zalanie wykonuje się małą ilością wody – aby cały susz ją wchłonął. Po pewnym czasie wodę dolewa się do pełna. Napar można uzupełniać nawet kilkanaście razy, dopóki nie straci swojej mocy i smaku. 

Regularne przyjmowanie yerba mate poprawia odporność DNA na uszkodzenia działanie obniżające poziom cholesterolu, ochronne wobec komórek wątroby, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy, moczopędne i korzystne wobec układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości.
Niestety są i złe strony - picie powyżej litra naparu dziennie może przyczynić się do powstawania nowotworów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz