- Tradycyjnym szwajcarskim specjałem jest fondue z roztopionego sera. Sery szwajcarskie takie jak gruyère czy emmentaler podgrzewa się w specjalnym kociołku z dodatkiem pieprzu, czosnku, białego wina i likieru wiśniowego. Do nabierania roztopionego sera używa się świeżego chleba.
- Szwajcaria oprócz serów może pochwalić się doskonałą czekoladą oraz piwem.
- Rösti - ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach i usmażone w formie ciasta.
- Rippli to uczta dla miłośników mięsa. To schab wędzony ugotowany w podgotowanych wcześniej warzywach z winem i pomidorami.
- Sauerkraut - kapusta kiszona gotowana, może być z mięsem i ziemniakami.
- Zürcher Geschnetzeltes - potrawa ze smażonego mięsa w sosie grzybowym, można podawać z rösti, choć równie dobre będzie z ryżem lub makaronem.
- Statystyczny Szwajcar zjada rocznie 11,3 kilograma czekolady rocznie!
czwartek, 8 marca 2012
Szwajcaria - kuchnia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz