czwartek, 8 marca 2012

Szwajcaria - kuchnia

  • Tradycyjnym szwajcarskim specjałem jest fondue z roztopionego sera. Sery szwajcarskie takie jak gruyère czy emmentaler podgrzewa się w specjalnym kociołku z dodatkiem pieprzu, czosnku, białego wina i likieru wiśniowego. Do nabierania roztopionego sera używa się świeżego chleba.
  • Szwajcaria oprócz serów może pochwalić się doskonałą czekoladą oraz piwem.
  • Rösti - ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach i usmażone w formie ciasta.
  • Rippli to uczta dla miłośników mięsa. To schab wędzony ugotowany w podgotowanych wcześniej warzywach z winem i pomidorami.
  • Sauerkraut - kapusta kiszona gotowana, może być z mięsem i ziemniakami.
  • Zürcher Geschnetzeltes - potrawa ze smażonego mięsa w sosie grzybowym, można podawać z rösti, choć równie dobre będzie z ryżem lub makaronem.
  • Statystyczny Szwajcar zjada rocznie 11,3 kilograma czekolady rocznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz